Mountain peaksMountain peaks

Ενισχυση του Δικτυου Κοινωνικης Υποστηριξης

Επισκοπηση

Η ύπαρξη ενός καλού δικτύου υποστήριξης από φίλους και συγγενείς είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας.

Ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη συναισθηματική, σωματική και πρακτική υποστήριξη, τόσο σε καθημερινή βάση όσο και όταν η ζωή σας επιφυλάσσει δυσκολίες. Οι σχέσεις με τους άλλους μας δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας και ίσως να λάβουμε ακόμα και συμβουλές, κάτι που συχνά μειώνει το άγχος και το στρες που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί επίσης να αυξήσει την κινητοποίηση και την επιμονή που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Επίσης, επηρεάζει ακόμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που μας κρατά υγιείς και με ευεξία, καθώς και ικανούς για βέλτιστη απόδοση. Έτσι, αν διαπιστώσουμε ότι δε συνδεόμαστε με τους άλλους, ή ότι δεν αφιερώνουμε χρόνο για να υποστηρίξουμε ανθρώπους που γνωρίζουμε, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Δε χρειάζεται να έχουμε ένα τεράστιο δίκτυο. Μερικοί φίλοι και συγγενείς, εντός και εκτός του χώρου εργασίας, είναι αρκετοί, αρκεί να σχετιζόμαστε μαζί τους σε τακτική βάση.

Γιατι;

Όταν βρισκόμαστε σε ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον, ενισχύεται η ορμόνη Οξυτοκίνη, που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους και μας βοηθά να νιώθουμε υπέροχα. Μην ξεχνάτε πως, αν νιώθουμε καλά, θα έχουμε συχνά θετικές σκέψεις και αυτές, με τη σειρά τους, μας βοηθούν να αποδίδουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Επιπλέον, η Οξυτοκίνη έχει συσχετιστεί με τη ρύθμιση του άγχους μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Όπως πολλά εργαλεία Peak State, η «Ενίσχυση του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης» λειτουργεί καλά σε συνδυασμό και με άλλες τεχνικές. Τι θα λέγατε να ρίξετε μια ματιά στο εργαλείο Αύξηση Θετικών Δραστηριοτήτων; Σε κάποιους ανθρώπους, η περιορισμένη σύνδεση με τους άλλους μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές περιστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ανατρέξτε στο Στάση Σώματος και στον Θετικό Εσωτερικό Διάλογο.

ΚΑΤAΛΛΗΛΟ ΓΙΑ...

Ασκησεις

Ελεγξτε

Ελέγξτε τον εαυτό σας. Πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή;

Νιώθετε συνδεδεμένοι με φίλους και συγγενείς;

Εξεταστε

Νιώθετε ότι περνάτε αρκετό από τον χρόνο σας με τους άλλους ή ότι δεν έχετε καιρό για χάσιμο; Νιώθετε ότι έχετε ένα δίκτυο ανθρώπων που βασίζονται σε εσάς και στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε κι εσείς; Δίνετε στον εαυτό σας, εντός λογικού πλαισίου, ευκαιρίες να χτίσει ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης;

Αλλαξτε

Αν νιώθετε ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε με το να συνδεθείτε περισσότερο με τους άλλους, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Μην περιμένετε από τους άλλους να σηκώσουν το ακουστικό και να σας τηλεφωνήσουν ή να οργανώσουν πράγματα. Να είσαστε προνοητικοί και να τους αναζητήσετε εσείς.
  • Μερικές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις απίστευτα προηγμένες τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα, από τα γραπτά μηνύματα ως τις βίντεο κλήσεις. Ωστόσο, μη βασίζεστε στην τεχνολογία, γιατί η επικοινωνία από κοντά θα είναι πάντα ο πιο ωφέλιμος τρόπος για να σχετιστούμε με τους συνανθρώπους μας.
  • Μη ντρέπεστε να αναζητήσετε υποστήριξη από τους άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ευχαρίστηση, ακόμα και τιμή, όταν τους ζητείται να βοηθήσουν.
  • Αναζητήστε ανθρώπους παρόμοιας νοοτροπίας με τη δική σας. Προσπαθήστε να επεκτείνετε το δικό σας δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, επισκεπτόμενος χώρους ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπου ξέρετε πως θα βρείτε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα.