Προσδιορισμος Στοχων
Επισκοπηση
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύπλοκη εργασία, αυτό μπορεί να είναι κάτι αποθαρρυντικό. Αν την αναβάλλουμε και κωλυσιεργούμε, μπορεί να προκαλέσουμε αρνητικές ή επιβαρυντικές σκέψεις σχετικά με τις ικανότητές μας.
Αλλά η ανάληψη ενός καθήκοντος ή μίας πρόκλησης μπορεί να είναι και κάτι το αναζωογονητικό και συναρπαστικό. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να είναι δημιουργικοί και ένα νέο καθήκον, μια λευκή σελίδα μπροστά μας, συχνά μας δίνει την ελευθερία να εξερευνήσουμε τις ιδέες μας.
Ένας θαυμάσιος τρόπος να προσεγγίσετε μια νέα εργασία είναι να θέσετε κάποιους στόχους.
Αναλύστε την εργασία σε μικρότερα επιμέρους τμήματα και βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο και τους πόρους να επιτύχετε κάθε στόχο και ότι έχετε την πειθαρχία να προσεγγίσετε κάθε στόχο κατά σειρά προτεραιότητας – όχι απλώς ό,τι είναι πιο εύκολο και ελκυστικό! Πράγματι, κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ξεκινήσετε με το πιο δυσάρεστο τμήμα της εργασίας και να το διεκπεραιώσετε ώστε μην συνεχίσετε να το αναβάλλετε… αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι είναι πιο αποτελεσματικό για την περίπτωσή σας.
Γιατι;
Ο προσδιορισμός στόχων δεν σας βοηθά απλώς να έχετε μια οργανωμένη και μεθοδική προσέγγιση. Μπορεί να είναι και αφυπνιστικός. Η διαδικασία καθορισμού στόχων σάς αναγκάζει να φανταστείτε την τελική σας κατάσταση και την πρόοδό σας προς αυτή, ενώ σας βοηθά να αναπτύξετε ενθουσιασμό κάθε φορά που κατακτάτε επιμέρους στόχους.
Αναζητήστε στο υλικό του Peak State και άλλα εργαλεία που θα συμπληρώσουν τον προσδιορισμό στόχων. Τόσο ο Οραματισμός/Νοερή Απεικόνιση όσο και ο Κανόνας των 15 Λεπτών θα μπορούσαν να είναι πολύ σχετικοί. Ο Θετικός Εσωτερικός Διάλογος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.
ΚΑΤAΛΛΗΛΟ ΓΙΑ...
Ασκησεις
Ελεγξτε
Ελέγξτε τον εαυτό σας.
Πώς νιώθετε για την εργασία που θα ξεκινήσετε; Ενθουσιασμένοι, νευρικοί, ανυπομονείτε να αρχίσετε;
Τι σκέψεις σας περνούν από το μυαλό; Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε ή αναρωτιέστε αν έχετε αναλάβει κάτι πέρα των δυνατοτήτων σας; Έχετε αρνητικές σκέψεις για την ενδεχόμενη απόδοσή σας;
Ή μήπως έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα ώθησής σας και επομένως ανυπομονείτε και απλώς θέλετε να ξεκινήσετε χωρίς να εκπονήσετε προηγουμένως ένα σχέδιο;
Εξεταστε
Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας σάς βοηθούν; Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα μπορούσατε να ολοκληρώσετε μια εργασία; Χρειάζεται να κάνετε μια μικρή παύση και να αναλύσετε αυτό που έχετε κάνετε σε μικρότερους επιμέρους στόχους;
Αλλαξτε
Ο προσδιορισμός των στόχων μας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο έχει αποδειχτεί ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην απόδοσή μας. Οραματιστείτε την επιτυχία στην τελική της μορφή, προσπαθήστε να χαρτογραφήσετε τους απαιτούμενους επιμέρους στόχους που πρέπει να κατακτήσετε για να φτάσετε τελικά σε αυτή. Σημειώστε καθέναν από αυτούς τους στόχους ξεχωριστά και ελέγξτε τους με βάση το παρακάτω πλαίσιο.
Πλαίσιο Προσδιορισμού Στόχων
Όταν βάζετε έναν στόχο, ελέγξτε τον με βάση το παρακάτω πλαίσιο για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες της επιτυχίας σας:
- Συγκεκριμένος – ο στόχος μου είναι σαφώς προσδιορισμένος και ξεκάθαρος;
- Μετρήσιμος – μπορώ να παρακολουθήσω την πρόοδό μου και να συνειδητοποιήσω πότε έχω επιτυχία;
- Εφικτός – έχω άραγε τον χρόνο, τους πόρους και την ικανότητα να κατακτήσω, με ρεαλιστικό τρόπο, αυτό τον στόχο;
- Σχετικός – η κατάκτηση αυτού του στόχου θα συμβάλλει στη γενικότερη επιτυχία μου;
- Χρονικά οριοθετημένος – γνωρίζω το σημείο εκκίνησής μου και την προθεσμία μου;
Βεβαιωθείτε ότι ανταμείβετε τον εαυτό σας κάθε φορά που κατακτάτε έναν νέο στόχο. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι απλούστατο, όπως το να τον διαγράψετε από τη λίστα ή να κάνετε ένα διάλειμμα… ή ίσως κάτι λίγο πιο σημαντικό - εσείς αποφασίζετε!
Τα άλλα εργαλεία του Peak State