Mountain peaksMountain peaks

Τεχνικες Αναπνοης

Δειτε αυτό το εργαλειο

Επισκοπηση

Ένας άνθρωπος με ανεπτυγμένη ψυχική ευεξία έχει την ικανότητα να ελέγχει τα συναισθήματά του. Αντί να επιτρέπει στα συναισθήματά του να καθορίζουν τη συμπεριφορά του, όποιος προσπαθεί συστηματικά για την ψυχική του ευεξία αποκτά μεγαλύτερη ισορροπία. Η συγκέντρωση στην αναπνοή σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθετε πώς να νιώθετε πιο παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής σας, καθώς και να ρυθμίζετε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας.

Ακόμα κι αν τα συναισθήματά μας είναι πολύ έντονα, με τη συγκέντρωση και, στη συνέχεια, με τον έλεγχο της αναπνοής μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να μειώσει την ένταση της αντίδρασής του στην απειλή. Έτσι, θα νιώσουμε πιο άνετα στο σώμα μας και θα προκαλέσουμε μία πιο χαλαρή διάθεση – μια κατάσταση στην οποία μπορούμε να πάρουμε πιο καθαρές αποφάσεις και να αποδώσουμε τα μέγιστα.

Γιατι;

Όταν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, είναι φυσικό για κάποιον να παίρνει όλο και πιο γρήγορες και κοφτές ανάσες. Ο εγκέφαλος μερικές φορές αυτό το συσχετίζει με τον κίνδυνο και αυτόματα διεγείρει άλλα συστήματα, για να αντιμετωπίσει μια απειλή.

Επίσης, ισχύει και το αντίθετο: όταν είσαστε ήρεμοι, η αναπνοή σας γίνεται πιο αργή και πιο βαθιά. Οι καρδιακοί παλμοί σας ελαττώνονται, οι μύες σας χαλαρώνουν και νιώθετε ασφαλείς.

Όταν είσαστε ταραγμένοι, ο νους σας εστιάζεται επίμονα στο άμεσο περιβάλλον σας, είναι σε εγρήγορση προκειμένου να σπεύσει να αντιδράσει σε περίπτωση κινδύνου. Ενώ όταν είσαστε ήρεμοι, ο νους σας μπορεί να είναι πιο ανοιχτός, η σκέψη σας πιο διευρυμένη και να είστε πιο ικανοί να σκεφτείτε τις συνέπειες των πράξεων. Για αυτό και οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά φορτισμένοι συχνά παίρνουν βιαστικές αποφάσεις ή λένε πράγματα για τα οποία συχνά μετανιώνουν. Αυτό συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό όταν είμαστε ήρεμοι.

Μπορείτε να ανατρέξετε στο Μοντέλο Συναισθηματικής Ρύθμισης για να θυμηθείτε πώς, προκαλώνας μία αίσθηση ηρεμίας, επιτυγχάνουμε μία καλή ισορροπία έναντι των συστημάτων της απειλής και της ώθησης. Επίσης, μπορείτε να ανατρέξετε στο Γνωσιακό Μοντέλο Συμπεριφοράς για να δείτε πώς επιδρώντας στο σώμα μας προληπτικά (στην αναπνοή μας, σε αυτή την περίπτωση) μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και αποδίδουμε.

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πολλά από τα εργαλεία και τις τεχνικές που παρουσιάζονται στο Peak State. Έτσι, αξίζει πραγματικά τον κόπο να ασκηθείτε σε αυτή την τεχνική και να την ενσωματώσετε στην εξάσκηση της ψυχικής σας ευεξίας.

ΚΑΤAΛΛΗΛΟ ΓΙΑ...

Ασκησεις

Ελεγξτε

Ελέγξτε τον εαυτό σας. Πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή;

Εξεταστε

Θα σας βοηθούσε στην παρούσα κατάστασή σας να έχετε περισσότερη ηρεμία;

Αλλαξτε

Σταματήστε και καθίστε άνετα ακουμπώντας και τα δύο πέλματα στο πάτωμα, στηρίξτε την πλάτη πίσω, στο κάθισμά σας, και βεβαιωθείτε ότι είναι ίσια, για να μπορείτε να ανοίξετε το στήθος σας και να χρησιμοποιήσετε στο έπακρο τους πνεύμονές σας. Τώρα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας και κρατήστε τη για μόλις ένα δευτερόλεπτο, πριν την απελευθερώσετε εκπνέοντας πλήρως από το στόμα.
 • Ακόμα μία βαθιά ανάσα, όπως πριν.
 • Τώρα, βρείτε έναν αργό και άνετο ρυθμό αναπνοής που νιώθετε να σας ταιριάζει.
 • Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, παρατηρήστε πώς νιώθετε και προσέξτε ιδιαίτερα την εκπνοή σας.
 • Μπορείτε να παρατείνετε χρονικά την εκπνοή σας; Μπορείτε να την κάνετε να διαρκεί λίγο περισσότερο από την εισπνοή σας;
 • Ίσως να παρατηρήσετε ότι γίνεται πιο εύκολο να διατηρήσετε έναν αργό ρυθμό.
 • Ίσως να παρατηρήσετε ένα μέρος της έντασης να φεύγει από τους ώμους σας.
 • Ίσως να νιώσετε το βάρος του σώματός σας στην καρέκλα καθώς το σώμα χαλαρώνει.
 • Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο για ένα ακόμα λεπτό κι έπειτα παρατηρήστε πώς νιώθετε… Νιώθετε χαλαροί; Νιώθετε καθαρό το μυαλό σας; Είσαστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην επόμενη πρόκληση;

Ακούστε το ηχητικό αρχείο - εργαλείο "Καθοδηγούμενη Αναπνοή".

Ασκησεις

Ελεγξτε

Ελέγξτε τον εαυτό σας. Πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή;

Εξεταστε

Θα σας βοηθούσε πιο πολύ στην παρούσα κατάστασή σας να έχετε περισσότερη ηρεμία;

Αλλαξτε

Τώρα ρυθμίστε την αναπνοή σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Μετρήστε πόσα δευτερόλεπτα διαρκεί η εισπνοή σας
 • Κρατήστε τη για ένα δευτερόλεπτο
 • Μετρήστε πόσα δευτερόλεπτα διαρκεί η εκπνοή σας
 • Προσπαθήστε να κάνετε την κάθε εκπνοή σας να διαρκεί 2 δευτερόλεπτα περισσότερα από την αμέσως προηγούμενη εισπνοή σας
 • Επαναλάβατε για 1-2 λεπτά
 • Παρατηρήστε πόσο πιο ήρεμο είναι το σώμα σας και πόσο έχουν ελαττωθεί οι καρδιακοί σας παλμοί μετά από αυτό το δίλεπτο

Ακούστε το ηχητικό αρχείο - εργαλείο "Αναπνοή ΣΥΝ 2"