Mountain peaksMountain peaks

Οραματισμος/Νοερη Απεικονιση

Επισκοπηση

Ο οραματισμός ή νοερή απεικόνιση περιλαμβάνει να κάνετε εικόνα στο μυαλό σας ένα γεγονός, πριν αυτό συμβεί, για να είσαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις στην αληθινή σας ζωή.

Στη διαδικασία οραματισμού της επιτυχίας, θα αρχίσετε να παράγετε θετικά συναισθήματα – σχεδόν σαν να βιώνατε αυτή την επιτυχία στην πραγματικότητα.

Η νοερή απεικόνιση γεγονότων μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να προγραμματιστείτε πριν από μία επερχόμενη πρόκληση. Ο οραματισμός μίας θετικής έκβασης μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τη σωστή προσέγγιση και, στη συνέχεια, να καταρτίσετε ένα σχέδιο για την κατάκτηση της επιτυχίας.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η νοερή απεικόνιση είναι ένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό εργαλείο στη σωματική άσκηση – με άλλα λόγια, όσοι υιοθετούν έναν συνδυασμό οραματισμού και παράλληλης σωματικής δραστηριότητας θα επικρατήσουν έναντι εκείνων που βασίζονται μόνο στη σωματική άσκηση, χωρίς τον οραματισμό.

Οι περισσότεροι αθλητές χρησιμοποιούν κάποια τεχνική οραματισμού ως μέρος της προπόνησής τους: για την απόκτηση μιας αίσθησης ηρεμίας, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, την εξάσκηση σε μια πιο σύνθετη κίνηση, την ενίσχυση μιας σωματικής δεξιότητας κατά την προπόνηση ή, το πιθανότερο, για τον συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Κάποιοι αθλητές αναφέρουν ότι συνδέουν τους οραματισμούς τους με διάφορες κινήσεις, στάσεις του σώματος και χειρονομίες από την πραγματική τους ζωή. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τσίμπημα στην άκρη του χεριού, το άγγιγμα της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών σας - οποιαδήποτε μικρή κίνηση που θα μπορούσε να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της πρόκλησης, ή λίγο πριν από αυτή. Αυτή η κίνηση ή χειρονομία επαναφέρει τα θετικά συναισθήματα που εγκαθιδρύθηκαν κατά τον οραματισμό και, όταν επαναλαμβάνεται, βοηθά στο να ανασυρθούν αυτά στην επιφάνεια, συμβάλλοντας στην παραγωγή μιας πιο θετικής έκβασης.

Συνοψίζοντας, ο οραματισμός είναι ένα πανίσχυρο και εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο, που θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε εκ των προτέρων, να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητές σας και να αποδώσετε στον μέγιστο βαθμό.

Γιατι;

Είναι πιθανότερο να φτάσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο δυνατοτήτων και να αποδώσουμε καλύτερα σε κάποια εργασία, αν τη συσχετίσουμε με θετικές σκέψεις και συναισθήματα και αν πιστεύουμε ότι θα κατακτήσουμε την επιτυχία. Έτσι, αν μπορείτε να φανταστείτε μία επιτυχή έκβαση και, ως αποτέλεσμα, να δημιουργήσετε θετικές σκέψεις και συναισθήματα, είναι πολύ πιθανότερο να προσεγγίσετε μία πρόκληση θετικά και με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ίσως σας είναι χρήσιμο να ανατρέξετε στο «Γνωσιακό Μοντέλο Συμπεριφοράς» και να θυμηθείτε πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την απόδοσή μας.

Η συχνή εξάσκηση μιας δραστηριότητας επιτρέπει στο σώμα σας να δημιουργήσει μία «μυϊκή μνήμη» - οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να σκεφτούμε για να υπογράψουμε κάπου ή για να δέσουμε τα κορδόνια των παπουτσιών μας γιατί το έχουμε κάνει άπειρες φορές… αλλά κάποτε το να χρησιμοποιήσουμε ένα στυλό, ή το να δέσουμε τα παπούτσια μας, απαιτούσε πολλή σκέψη!

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ο εγκέφαλος μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει στοιχεία μυϊκής μνήμης μέσω του οραματισμού. Επομένως, με τη νοερή απεικόνιση, μία σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας βγει πιο αυθόρμητα και αβίαστα, όταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι στην πραγματικότητα .

Όπως πολλά εργαλεία Peak State, ο «Οραματισμός/Νοερή Απειικόνιση» λειτουργεί καλά σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές. Τι θα λέγατε να ρίξετε μια ματιά στα εργαλεία «Προσδιορισμός Στόχων», «Επίλυση Προβλημάτων» και «Θετικός Εσωτερικός διάλογος»;

ΚΑΤAΛΛΗΛΟ ΓΙΑ...

Ασκησεις

Ελεγξτε

Κάντε μια παύση και αναλογιστείτε αν ήδη χρησιμοποιείτε τη θετική νοερή απεικόνιση ή τον οραματισμό για να επηρεάσετε τη διάθεση και τα συναισθήματά σας ή τις επερχόμενες καταστάσεις. Ή μήπως έχετε την τάση να φαντάζεστε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως εσείς επιθυμείτε;

Εξεταστε

Νιώθετε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επερχόμενη πρόκληση; Μπορείτε να δείτε πώς θα εξελιχτεί και φαντάζεστε τον εαυτό σας να τα καταφέρνει;

Αλλαξτε

Φανταστείτε τον εαυτό σας να φέρνει εις πέρας αυτό που χρειάζεται να επιτύχει. Προσπαθήστε να φανταστείτε όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε σχετικά με την κατάσταση και χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις που μπορείτε να επιστρατεύσετε στον οραματισμό. Μη βλέπετε απλώς τον εαυτό σας να πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη πράξη. Τι συμβαίνει γύρω σας; Τι μυρίζετε, τι ακούτε, τι αγγίζετε, ακόμα και τι γεύεστε!

Φανταστείτε τον εαυτό σας να τα καταφέρνει – πώς σας κάνει να νιώθετε αυτό; Πώς θα αντιδράσετε σε αυτό;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι πάντα να οραματίζεστε σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Φανταστείτε κάθε λεπτομέρεια σαν να την βλέπετε μέσα από τα δικά σας μάτια. Όσο περισσότερο μπορείτε να συνδεθείτε με την εμπειρία τόσο πιο ισχυρός και αποτελεσματικός θα είναι ο οραματισμός.